Skip to content

Meridianen en zones

In de Chinese geneeskunde (TCG of TCM), waaronder acupunctuur valt, wordt gewerkt met een anatomische kaart van met elkaar corresponderende punten.

Het lichaam wordt onderverdeeld in zones die met elkaar in verbinding worden gebracht via meridianen. Deze energiebanen zijn zeer nauwkeurig opgetekend en hebben invloed op de verdeling van Qi (energie) in het lichaam.

Wat is Qi?

Qi kan onderverdeeld worden in Yin en Yang, Volte of Leegte en Warmte of Koude. Als Qi niet goed kan stromen ontstaat er een disbalans die kan leiden tot klachten.

Middels een uitgebreide anamnese inclusief pols- en tongdiagnostiek kan ik achterhalen wat de oorzaak van de klacht (disbalans) is en de juiste punten kiezen om dit te verhelpen.

Knooppunten

Op de meridianen liggen meer dan 400 acupunctuurpunten, een soort knooppunten, elk met een specifieke functie en indicatie. Het aanprikken van zo’n punt heeft effect op de hele meridiaan en alle zones en meridianen die het onderweg tegenkomt.

Zo kan het dus zijn dat jeukende ogen als gevolg van hooikoorts behandeld kunnen worden door een punt op de hand te prikken.

Hoe ik jouw klacht behandel

Per behandeling wordt er een combinatie van punten geprikt volledig afgestemd op de situatie, de constitutie en de hulpvraag van mijn cliënt/het individu.

Acupunctuurnaalden zijn veel dunner dan injectienaalden en spelden. Het plaatsen van de naalden is zodoende niet pijnlijk en gebeurt veelal op de ledematen. Het pijnlijke lichaamsdeel wordt met rust gelaten.

Een afspraak maken

Wil je door mij geholpen worden, of wil je weten of ik jouw klacht kan verhelpen? Neem contact op via het formulier, of stuur een e-mail.